Najava Štruklijade 2013.

Štruklijada - Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show – održat će se u subotu, 11. svibnja 2013. godine od 15,00 sati u Svetom Križu Začretje u Roses Designer Outletu.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeće se 28 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, održava se po prvi puta kao samostalna manifestacija.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će kuhare Restorana Cateringa Sermage, koji su lani ponijeli titulu pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvati amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica nagrade izvorno zagorsko i drugoplasirana babica na manifestaciji Babičini kolači, gđa. Vesna Hršak.

Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima i kupiti ih po promotivnoj cijeni.

Tijekom dva tjedna koja prethode Štruklijadi, odnosno u razdoblju 29.4. – 12.5.2013. u 26 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hr te u prilogu.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, Branka Kralj, profesorica u Srednjoj školi Zabok, i Branko Greblički Ventek, predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori.

Organizatori Štruklijade su Krapinsko – zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, generalni pokrovitelj manifestacije je Privredna banka Zagreb, a manifestaciju podupiru i sufinanciraju Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već petu godine zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Prilog. Popis ugostiteljskih objekata – promotivna akcija

  1. Toplice Hotel, Krapinske Toplice
  2. Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica  
  3. Terme Jezerčica, Donja Stubica
  4. Restoran Rody, Gornja Stubica
  5. Klet Kozjak, Sveti Križ Začretje
  6. Restoran Catering Sermage, Sveti Križ Začretje
  7. Lojzekova hiža, Gornja Stubica
  8. Majsecov mlin, Donja Stubica
  9. Hotel Villa Magdalena, Krapinske Toplice
  10. Vinarija Restoran Pansion Vuglec Breg, Škarićevo  - Krapina  
  11. Stara vodenica, Klanjec
  12. Villa Zelenjak – Ventek, Kumrovec
  13. Seljački turizam Šumak, Zagorska Sela  
  14. Restoran Pansion Zagi, Oroslavje  
  15. Seljački turizam Masnec,  Zagorska Sela
  16. Bistro Pajdaš, Pregrada  
  17. Hotel & Restaurant SE-MI, Veliko Trgovišće  
  18. Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice
  19. Bistro Broz, Klanjec
  20. Restoran Zaboky, Zabok
  21. Restoran Neandertal Pub, Krapina
  22. Pizzeria Mamma mia, Krapina
  23. Restoran Kapelščak, Stubičke Toplice
  24. Kavana Maksimilijan, Stubičke Toplice
  25. Restoran Ribič, Veliko Trgovišće

Izletište Stara škola, Sveti Križ Začretje