Održana Štruklijada 2016

14.05.2016. u prostoru vodenog parka Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je  tradicionalna manifestacija Štruklijada 2016.

Dobitnici Štruklijade 2016

Priopćenje

U subotu, 14. svibnja 2016. godine u prostoru vodenog parka Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je Štruklijada, tradicionalna manifestacija koju su po osmi put organizirali Krapinsko-zagorska županija i Županijska turistička zajednica, s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić dodijelili su diplomu za najbolje pripremljene štrukle Matiji Guliji iz tvrtke Zebrano koji je kao tajnu pobjede istaknuo upotrebu isključivo domaćih sastojaka. Drugo mjesto osvojila je slastičarna Torte i kolači Tri užitka, dok je treće najbolje štrukle pripremila ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Proglašenjem pobjednika završen je natjecateljski dio 8. Štruklijade na kojoj su se za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetala 24 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

Župan Željko Kolar je nakon proglašenja pobjednika rekao "Promocija i brendiranje naših proizvoda poput zagorskih štrukli je ono što nam treba u budućnosti. U narednom razdoblju trebamo konačno do kraja zaštititi naše štrukle te ovdje u Zagorju napraviti i jednu tvornicu  u kojoj ćemo ih i proizvoditi" poručio je župan Kolar i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje Štrukliajde, a osobito gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću "koji podržava apsolutno svaku akciju promoviranja turizma naše Bajke na dlanu. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić  ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo organizacijom Štruklijade i tradicionalno snažnom povezanošću Zagorja i Zagreba.

Ocjenjivački sud koji je kušao sve štrukle natjecatelja i potom ocijenio najbolje činili su dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i direktor hrane i pića u hotelu Sheraton Branko Čukelj, glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan te etablirani zagorski kuhar i počasni član Hrvatske kulinarske akademije Slavko Večerić.

Samu je manifestaciju otvorila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, a sve prisutne goste pozdravili su i pomoćnica ministra turizma Martina Jantol te načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Zagorske su kuhare svojim dolaskom podržali i saborski zastupnici Tomislav Končevski i Marija Puh te zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek. Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli počelo je kao kulinarski show u kojem su snage odmjerili  učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada. Program je vodila Doris Pinčić Rogoznica, a u popratnom programu nastupili su Dino Miklaužić, Trnje Live Acoustic te KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica.

Promotivna akcija u 14 zagorskih ugostiteljskih objetaka s popustom od 50% na zagorske štrukle traje do 22. svibnja. Popis restorana možete pronaći na web stranici www.struklijada.com.hr

Sudionici Štruklijade 2016