Održana Štruklijada 2017

U subotu, 06. svibnja 2017. godine u Zlataru je održana 9. Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Dobitnici Štruklijade 2017

Priopćenje

U subotu, 06. svibnja 2017. godine u Zlataru je održana 9. Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Kolači i torte „Tri užitka“ iz Bedekovčine pobjednici su ovogodišnje Štruklijade, drugo mjesto pripalo je Vili Zelenjak Ventek iz Kumrovca, a treće tvrtki Zebrano iz Bedekovčine. O tituli naj – štrukli odlučila su istančana nepca ocjenjivačkog suda u sastavu Ivica Štruml, direktor firme za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml d.o.o., ujedno predsjednik komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Slavko Večerić, poznati zagorski kuhar.

„Ovo nam je drugi puta da smo pobijedili na Štruklijadi; 2015. godine osvojili smo prvo mjesto, 2016. drugo i danas smo opet pobijedili. Pripremili smo zagorske štrukle, a uz njih smo još ponudili i štrukle od hajdine kaše s bučinim uljem i jabučne štrukle. Tajnog sastojka za zagorske štrukle nema, postoji jedan jedinstveni recept po kojem se štrukli peku, ali tajna je u ruci. Obavezno mora biti domaći sir, jaja s domaćih OPG – ova, brašno iz naših zagorskih mlinova, a ruka mora to sve osjetiti – rekla je pobjednica Štefica Gulija. Predsjednik ocjenjivačke komisije Ivica Štruml rekao je da je žiri ocjenjivao kako su štrukli pečeni, zatim njihov izgled, okus i miris, debljinu tijesta, a posebice kvalitetu i rahlost sira.

Manifestaciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo da Štruklijada promovira zagorsku gastronomsku ponudu. „Drago mi je da ponovno s radošću dočekana Štruklijada i da danas ovdje ima i puno zagrebačkih registarskih oznaka, jer su Zagrepčani naši najbolji gosti koji nam uvijek rado dolaze. Ovo događanje je i dodatna ponuda našim hotelima, restoranima i toplicama. Ono što nam slijedi je zaštititi recept zagorskih štrukli, otvoriti tvornicu štrukli u Zagorju. S proizvodnjom svojih štrukli Zagorci će biti prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe, ali i šire“, rekao je župan Kolar.

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki istaknula je: „Jako se veselim što su zagorski štrukli prepoznatljivi i puno šire od našeg "frtalja" svijeta. Oni su dio naše bajkovite priče kojom prezentiramo Krapinsko-zagorsku županiju i upravo su oni ti koji, zajedno sa drugim finim jelima, dobrim vinima, prekrasnom prirodom i termalnom rivijerom dovode ljude u naš "najljepši" frtalj svijeta“ -  rekla je predsjednica Skupštine Hubicki. Posjetitelje je pozdravio i zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak. Nagradu za prvo mjesto uručili su predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki i zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, za drugo mjesto saborska zastupnica Marija Puh i za treće načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić.

Popularna manifestacija privukla je na zlatarski Trg slobode brojne posjetitelje, koji su mogli kupiti zagorske štrukle po promotivnoj cijeni, uživati u kulturno – zabavnom programu KUD – a Belec, Ansambla Zabok i TO KUD – a Mihovljan te nagradnim igrama, a zanimljiv je bio i show u kojem su svoje kulinarske vještine odmjerili SŠ Zabok i Udruga žena iz Zlatara. Organizatori Štruklijade su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, a projekt su poduprli i Grad Zlatar, HGK – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora KZŽ. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja radi na zaštiti zagorskih štrukli i drugih zagorskih proizvoda, a pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica. Spomenimo još da u 14 zagorskih ugostiteljskih objekata sve do 14. svibnja traje promotivna akcija s popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana možete pronaći na web stranici www.struklijada.com.hr.

Sudionici Štruklijade 2017