Najava Štruklijada 2023.

Štruklijada - izbor najboljih štrukli održat će se u subotu, 03.06.2023. godine s početkom u 15:00h u Bedekovčini, Bedekovčanska jezera.

Ove godine za titulu najboljih štrukli nadmeće se 13 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, specijalnih bolnica i škola. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela čija je priprema i umijeće pripreme upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, ove se godine održava po četrnesti put.

Organizator ovogodišnje Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija uz podršku Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Općine Bedekovčina. 

Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, manifestaciju kojoj je glavni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom.

Zagorski štrukli/štruklji nose europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Certificirani proizvođači u Krapinsko-zagorskoj županiji su:

  • ZMH Horvat d.o.o., Konjščina
  • Villa Zelenjak Ventek, Risvica
  • Agroturizam Kos, Sveti Križ Začretje
  • Slastice "Tri užitka", Brestovec Orehovički