Najava Štruklijada 2019.

Štruklijada - izbor najboljih zagorski štrukli i kulinarski show - održat će se u subotu, 13. 07. 2018. godine od 15:00h u Bedekovčini na Bedekovčanskim jezerima.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se 20 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, specijalnih bolnica i škola. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela čija je priprema i umijeće pripreme upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, ove se godine održava po jedanaesti put.

Degustacije, nagradne igre, raznolik kulturno zabavni program - nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaša i solista čeka vas u Bedekovčini!

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada odmjeriti snage. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme.

Organizator ovogodišnje Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija uz podršku Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Općine Bedekovčina. Projekt podržavaju i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, manifestaciju kojoj je glavni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom.