Najava Štruklijada 2016.

Štruklijada - Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show – održat će se u subotu, 14. svibnja 2016. godine od 15,00 sati u Krapinskim Toplicama, Vodeni park Aqua Vivae.

Po završetku manifestacije, Trnje Live Acoustic- zabavljati će vas od 18,00 a na nogometnom igralištu posjetitelje očekuju animacije uz „Zagorca“, balon na vrući zrak.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se 24 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra a održava se po osmi puta.

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju 06-22.svibnja u 14 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada odmjeriti snage. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije.

Organizatori Štruklijade 2016. su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije , projekt podupiru Općina Krapinske toplice , Vodeni park Aqua Vivae, Zagorska razvojna agencija, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok i Srednja škola Pregrada, pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica.

Medijski pokrovitelji: Radio Kaj, Zagorski list, Oblizeki, Naturala, Gastro.hr, Idem van, Gastronomika

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već osmu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.
Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija d.o.o. 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, manifestaciju kojoj je glavni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom.

Daljnja nastojanja da se zaštite, ne samo zagorski štrukli, već i ostali zagorski tradicionalni proizvodi kao što su primjerice zagorski mlinci, dovela su i do osnivanja udruge Tradicija Zagorja koja prema važećim zakonima i pravilnicima vezanim uz zaštitu prehrambenih proizvoda posebnim oznakama kvalitete hrane (odnosno oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla te oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta) može odnosno mora biti podnositelj zahtjeva za registraciju oznake. Trenutno se nalazimo u fazi pronalaženja najboljeg rješenja za zaštitu štrukli kako se ne bi ograničilo proizvođače štrukli i ugostitelje te ograničila sama proizvodnja štrukli.

Zanimljivosti :

Toplički štrukelj – rezervacijom aranžmana www.toplice-hotel.hr osvajate gratis kupanje u vodenom parku


Kulinarski show – dvoboj učenika SŠ Zabok i SŠ Pregrada


Zagorec na nogometnom igralištu – animacija za posjetitelje uz balon na vrući zrak nakon 18 sati


Trnje Live Acoustic – zabavljati će vas od 18 sati