Održana 5. štruklijada

Štruklijada je ove godine održana 11. svibnja u Roses Designer Outletu u Svetom Križu Začretju te je okupila više tisuća posjetitelja koji su željno dočekali prodaju više od 29 različitih zagorskih štrukli. Uz tamburaše i kulturno – umjetnički program otvorena je peta po redu Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko – zagorske županije u spravljanju zagorskih štrukli, prepoznatljivog brenda Zagorja.

Ove godine u konkurenciji za titulu najboljih štrukli Zagorja natjecalo se 27 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica, seljačkih turizama i pekarnica. Ocjenjivački sud u sastavu, Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, ujedno i predsjednik Ocjenjivačke komisije, zatim Branka Kralj, profesorica u Srednjoj školi Zabok, i Branko Greblički Ventek, vlasnik restorana „Villa Zelenjak“ i predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori, ocjenjivao je zagorske štrukle u kategorijama izgled (boja, sjaj, nadjev), okus (slanoća, sočnost, sklad) te greške (prepečeno, premalo pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo). Prvo mjesto ove godine zauzeli su zagorski štrukli Kleti Kozjak iz Sv. Križa Začretje, na drugom su mjestu štrukli Tradicijskog turizma Majsecov mlin iz Donje Srubice, dok je treću nagradu ponio Seljački turizam Šumak iz Zagorskih Sela.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, začinio je kulinarski show u kojem je kuhara Restorana Cateringa Sermage, lanjskog pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvala amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica nagrade Izvorno zagorsko i drugoplasirana babica na manifestaciji Babičini kolači, gđa. Vesna Hršak. Mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati ne samo u promatranju pripreme ovog tradicionalnog jela već i u nastupu tamburaša koji su cijelo vrijeme trajanja manifestacije uveseljavali posjetitelje pjesmom.

Posjetitelji su štrukle mogli kupiti po promotivnoj cijeni od pet kuna na štandovima čak 29 restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica, a ukupno je pripremljeno preko 9300 štrukla.

Organizatori Štruklijade 2013 su Krapinsko – zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, generalni pokrovitelj manifestacije je Privredna banka Zagreb, a manifestaciju su poduprli i sufinancirali partneri Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije te Srednja škola Zabok.

U ime organizatora, Zagorska razvojna agencija zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnje Štruklijade, kao i ugostiteljima s područja Krapinsko – zagorske županije koji se svake godine rado odazivaju pozivu za sudjelovanjem.